Bildiri Gönderimi

 

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi I. Ulusal Kamu Hukuku Konferansı

“Sosyal Medya’ya İlişkin Kamu Hukuku Sorunları ve Çözüm Önerileri”

17-18 Mayıs 2022 (ADANA-çevrimiçi)

Geleneksel medya araçlarına oranla çok daha hızlı ve büyük bir etki alanına sahip olan sosyal medyanın; kullanıcılara sağladığı özgürlük imkanının yanı sıra içerik oluşturan gerçek ve tüzel kişilerin  sosyal medya mecralarını kullanım şekli yahut yer sağlayıcıların bizatihi o siteyi kurmakla benimsediği amaç ve gerçekleştirdiği faaliyetler, sosyal medyanın hukuki açıdan ele alınması gereğini de ortaya çıkarmıştır. Nitekim, 2007 yılında yürürlüğe giren 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Türk hukukunda bu alandaki ilk düzenleme olup, 2020 yılında değişikliğe uğramıştır. Bu bağlamda, sosyal medyadaki faaliyetler, bir taraftan bir temel hak ve özgürlük kullanımı iken diğer taraftan kamuya veya bir kişiye yönelik hukuka aykırı eylem ya da ihlal olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu bakımdan konunun insan hakları boyutu, ceza hukuku boyutu ilk bakışta göze çarpmakla birlikte; internet ortamında açıklık ve şeffaflığın sağlanması, internet medyasında anonimlik sorununun çözüme kavuşturulması, kişisel verilerin korunması, sosyal medya ve internete ilişkin mali ve idari konularda hukuki düzenlemelerin yapılması  gibi pek çok noktada farklı hukuk alanlarına temas edilmesi gerektiği açıktır. Konunun özel hukuk alanını ilgilendiren alanları da bulunmakla birlikte, düzenlenmesi amaçlanan kongre, kamu hukuku disiplinleri açısından ele alınacak olup, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi I. Ulusal Kamu Hukuku Konferansı’nın amacı  sosyal medyayı kamu hukuku açısından detaylı olarak ele almak olacaktır. Bu nedenle konferans bildiri metinlerinin aşağıdaki alanlardan olması beklenmektedir:  

-Anayasa Hukuku, 

-Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku, 

-İdare Hukuku, 

-Genel Kamu Hukuku, 

-Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi,

-Milletlerarası Hukuk, 

-Mali Hukuk, 

-Hukuk Tarihi, 

-Avrupa Birliği Hukuku.

 

350-500 arası kelimeden oluşan Türkçe bildiri özetlerinin 01 Nisan 2022 tarihine kadar aşağıdaki linke tıklanarak gönderilmesi gerekmektedir. Bildiri özetleri, yazarının ismi kapatılarak konferans konularına, bilimsel şartlara uygunluk ve çalışmanın özgünlüğü dikkate alınarak değerlendirilecektir.

 

Kabul edilen bildiri özetleri 30 Nisan 2022 tarihinde bu web sitesinde ilan edilecek olup, kabul edilen bildiri özetlerinin yazım ve yayın ilkelerine uygun olarak hazırlanmış Word versiyonunun 05 Mayıs 2022 tarihine kadar kamuhukuku@cu.edu.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir.